“GROENTE OOGSTEN, VOELT ALS EEN CADEAUTJE”

De Tuinen van Hartstocht heeft geen losse verkoop maar leden. Zij betalen aan het begin van het jaar en mogen dan vanaf eind april 30 weken komen oogsten. Maar waarom vinden ze dat eigenlijk leuk? En hoe beleven zij de tuin? We vroegen het Maureen (lid sinds 2016) en Claudia (nieuw lid) uit Abcoude.

Maureen: “Ik was eens gaan oogsten met vrienden bij Land & Boschzicht in ’s Gravenland. Zo leuk! Toen ik drie maanden later in de krant las dat er een zelfoogsttuin aan het Gein begon, was ik direct verkocht.”

Claudia: “Ik heb zelf ook een kleine tuin gehad, maar was altijd zoveel tijd kwijt aan opkweken, planten, wieden voor een relatief kleine opbrengst. Als er dan iets mis ging, vond ik dat bovenmatig erg. Tuinieren moet je wel doen voor plezier, niet om jezelf te frustreren. Dit is perfect, hoef ik alleen te oogsten. En als ik wil, kan ik een beetje helpen.”

Waar hoop je op komend jaar?
Maureen: “Dit jaar hoop ik op nog meer kruiden. Ook greep ik helaas mis bij de pompoenen. Toen was ik echt teleurgesteld. Het is gek hoe dat werkt. Als lid hoef je er niets voor te doen, maar je ziet die groenten het hele jaar groeien en het voelt echt als cadeautje wanneer je ze oogsten mag. Ik ben dan bijna trots, haha. Helaas was de pompoenenoogst wat krap. Ach daar leren de tuinders weer van.” [red: bij deze genoteerd ;-)]

Claudia: “Ik verheug me enorm op het seizoen. Om elke week hier naar toe fietsen en buiten in de natuur te zijn. Ik ging ook vaak wildplukken in Duitsland. Lekker wandelen, en als je dan een paar paddestoelen vind, dan ben je al heel blij mee. Dat lijkt me ook leuk aan zelf oogsten, dat je extra blij bent met wat je meeneemt.”

Wat vind het leuk aan zelf oogsten?
Maureen: “Ik word altijd zo gelukkig hier. Ik fiets hier naartoe over het Gein. Beter gezegd: vaak race ik hierheen, nog wat opgejaagd dat mijn hart er van klopt en dan kom ik hier en dan mag ik heerlijk alles aanraken en proeven. De hele atmosfeer is fijn. Het is heel relaxed en vrij. Je wordt nergens toe gedwongen, mag pakken wat je nodig hebt en komen wanneer je wilt. Leuk ook dat zo’n tuin ook een beetje ambassadeur is van vergeten groenten en gewassen die je in de winkel niet vindt: bladbroccoli, Victioraanse kool, snijbiet, bosknoflook, Nieuw-Zeelandse spinazie. Echt heerlijk.”