“IN ONZE OUDE GROENTETUIN STAAN NU KIPPEN”

De Tuinen van Hartstocht heeft geen losse verkoop maar leden. Zij betalen aan het begin van het jaar en mogen dan vanaf eind april 30 weken komen oogsten. Maar waarom vinden ze dat eigenlijk leuk? En hoe beleven zij de tuin? We vroegen het Roos uit Amsterdam Zuid-Oost die samen met haar man Ton meedoet.

Waarom zijn jullie lid geworden?
Wij kwamen al oogsten in het eerste jaar toen jullie twee keer per week open waren en kassa draaide bij de zelfoogst. Toen jullie overgingen op lidmaatschappen hebben we geen moment getwijfeld. Ten eerste is het superhandig: ik kan nu komen wanneer ik wil, en pakken wat ik nodig heb zonder het gedoe van openingstijden, wegen en betalen. Bovendien wilden we het initiatief graag steunen. We vonden het belangrijk dat het bleef. Door ons ‘aandeel’ is er een betere continuïteit voor de tuin.

Wat vind je van de prijs?
Het betaalt zich voor ons makkelijk uit, niet alleen qua kosten, maar ook wat betreft heerlijkheid. Ik vind het geweldig om even naar de tuin te gaan. Echt een time-out: even buiten zijn, met voedsel bezig zijn, genieten van de omgeving. Wij teelden ook wat groente in eigen tuin, maar dat geven we nu op. In de oude groentetuin hebben we kippen neergezet. Die krijgen de restjes van de oogst die we niet gebruiken.

Wat vind je leuk aan zelf oogsten?
Ik vind het leuk dat je niet kookt, wat je van te voren bedacht hebt, maar andersom. Je eet wat het land biedt. Zo kom je weer op nieuwe dingen: mosterdblad door de sla, bladbroccoli, en we hebben kappertjes gemaakt van de zaden van Oost-Indische kers. De keuzevrijheid is ook erg prettig. Als er iets is dat ik niet zo lekker vind, dan pak ik iets anders.

Hoe lang ben je aan het oogsten?
Dat verschilt enorm. Soms kom ik voor 15 minuten en soms ben ik wel 90 minuten op de tuin aan het scharrelen. Dan kom ik andere mensen tegen, maak ik een kletspraatje, neem ik tijd om van alles te proeven. Ik voel me altijd heel welkom. Niet alleen door de tuinders, maar ook van buitenlandse vrijwilligers die komen helpen in de zomer.

Wil je verder nog iets kwijt??
Jullie gaan nu iets groter worden, maar ik hoop daarna niet heel veel meer. Het is zo overzichtelijk en groot genoeg. Als het meer wordt, verliest het misschien ook de initimiteit. Het is prettig dat je gezichten kent van andere leden.