ONZE PLANNEN VOOR 2016

Begin mei van dit jaar zijn we begonnen met de Tuinen van Hartstocht en wat een achtbaan! Zo’n paradijs als het in enkele maanden is geworden met zoveel enthousiaste gasten, dat hadden we van te voren niet kunnen bedenken.

Maar dit eerste jaar was voor ons ook een experiment om te kijken hoe we van de tuin een rendabele biologische groentekwekerij kunnen maken voor mensen uit de buurt. Een experiment om te kijken hoe we de komende jaren verder gaan. Het resultaat is dat er wat dingen gaan veranderen. Lees hier daarom onze plannen voor 2016.

Sam en Marieke

ABONNEES
De conclusie van ons experiment is dat het concept van de zelfpluktuin blijft bestaan, maar dat we de ‘open winkel met kassa’ gaan sluiten. Om de Tuinen van Hartstocht rendabel te maken (lees: dat we er naast de kosten, één inkomen uit kunnen betalen), gaan we vanaf 2016 werken met abonnementen. We volgen hierbij deels het beproefde principe van een CSA – community supported agriculture. Een abonnement houdt het volgende in:

 • Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag van rond de € 250,- per persoon.
 • Hiervoor mag je 30 weken komen oogsten voor één persoon. We zijn open vanaf ongeveer eind april tot half november.
 • Je mag komen oogsten wanneer je wilt. Je zit dus niet meer vast aan openingstijden, maar kiest een moment dat voor jou handig is. Als je het verser dan vers wilt, mag je dus ook elke dag groente voor je avondmaaltje komen oogsten en zo je weekoogst voor één persoon verspreiden over de week.
 • Je bent lid van de tuin. Je tekent een contract waarin wederzijdse afspraken staan, en een paar keer per jaar organiseren we iets leuks voor de abonnees.

WAT BELOVEN WIJ?

 • Nu we niet meer elke oogst hoeven af te rekenen, hebben wij meer tijd voor de tuin zelf. Zo kunnen we meer aandacht besteden aan een strak en gevarieerd teeltplan en zo zorgen dat er altijd een diversiteit aan groente te oogsten is.
 • Vanaf 2016 krijgen we er een stuk land bij. Dat betekent dat we een kas gaan plaatsen. Zo kunnen we het seizoen verlengen en ook groente kweken als tomaten en andere exoten. Ook is er meer ruimte voor een grotere diversiteit aan groente, meer kruiden, wat klein-fruit als aardbeien en bessen en heel misschien snijbloemen (onder groot voorbehoud).
 • Openheid over de gang van zaken, het teeltplan etc.

EXTRA’S

 • We onderzoeken met de boer en boerin van de Hartstocht de mogelijkheid om ook vleespakketten aan te bieden tegen een extra prijs. Er is al melk te koop in de boerderijwinkel en aan de overkant zit kaasboederij Gein Genoegen. Zo hoef je straks helemaal niet meer naar de supermarkt, maar kun je met een rondje Gein de week doorkomen.
 • Het land dat we erbij krijgen, had eerst een zorgfunctie. Ook dit gaan we opnieuw uitbesteden. We zoeken nu naar de mogelijkheden om met asielzoekers te werken.
 • Wij lopen haast elke dag rond op de tuin volgend jaar. Dus je krijg oogstadvies, tips, trucs en andere aanwijzingen. Een lach!

WAT VERWACHTEN WIJ?

 • Onderling vertrouwen. We laten weten wat er geoogst mag worden, maar wat je van het aanbod precies meeneemt en hoeveel je oogst voor één persoon is geheel aan jou. We houden het wel zijdelings in de gaten, maar gaan zeker niet controleren. Het zijn de Tuinen van Hartstocht en wij werken op basis van betrokkenheid en vertrouwen.
 • Je mag heus een keer een week overslaan en de week later wat meer oogsten.
 • Je koopt in feite een ‘aandeel’ in de tuin. Dat betekent dat als er overschot is je dat mag meenemen om weg te geven, in te maken of in te vriezen voor de winter. Maar je deelt ook in het risico. Wanneer er een oogst mislukt door onverwachte omstandigheden, dan is het helaas pech. Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…

ANTWOORD OP VEEL GESTELDE VRAGEN
We begrijpen dat een abonnement niet voor iedereen handig is. De frequentie is misschien te hoog of je vindt dat je eraan vast zit. Dit snappen we goed! We hebben daarom ook allerlei constructies als 10-rittenkaart, een deeltijdabonnement, vrijpluk op zaterdag serieus overwogen. Helaas maakt dit de bedrijfsvoering vooralsnog té complex. Vandaar dat we nu één type abonnement aanbieden.

Je kunt natuurlijk wel:

 • Zelf organiseren dat je een abonnement met iemand deelt waarbij je om de week komt oogsten.
 • We leveren nu aan uitdegrond.nl. Een initiatief waarbij je online groente bestelt die je thuisbezorgd krijgt. Als zij volgend jaar ook doorgaan dan kun je via hen groente bestellen van ons. Ze leveren nu al in Amsterdam-Zuidoost.

Er zitten veel voordelen aan het systeem, en ja, er zitten vast ook nadelen aan dit systeem. Die gaan we onderweg ontdekken en we zullen dan manieren verzinnen om op ze te lossen. Wij doen dit omdat we geloven in een wereld waar niet de supermarkt regeert, maar wij samen bepalen wat er op ons bord ligt. Dat vraagt om ‘anders’, om ‘nieuw’, om ‘betrokkenheid met elkaar’. Duurzaamheid gaat niet alleen over biologisch, met respect voor mens, dier en mileu, maar vooral om te kunnen ‘overleven’ op lange termijn. Dat betekent dat dit rendabel moet worden, vandaar onze overwegingen en keuzes.

Meer vragen? Vraag het ons tijdens de zelfpluk of stuur een mail naar info@tuinenvanhartstocht.nl

INTERESSE? MELD JE VRIJBLIJVEND AAN
We gaan de herfst- en wintermaanden gebruiken om dit verder concreet te maken. Op basis van een teeltplan komen we tot een definitieve prijs, een mogelijke betalingstermijn, het aantal oogstweken, het groente- en fruitaanbod en kunnen we een heldere overeenkomst maken voor onze samenwerking.

We denken dat we ongeveer 60 abonnees kunnen faciliteren. Als je serieus interesse hebt, kun je je alvast vrijblijvend inschrijven. Dit verplicht je dus tot niets en pas als we alles helemaal concreet hebben, vragen we je pas om definitief beslissen. Wel maak je met een inschrijving je plekje op de lijst zeker, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar, schrijf je alleen in als je het serieus overweegt, zodat wij een beetje zicht krijgen op hoeveel animo er is!

Inschrijven? Stuur je naam, woonplaats en het aantal personen/abonnementen dat je zou willen naar info@tuinenvanhartstocht.nl