Ledenovereenkomst 2023

De Tuinen van Hartstocht is een zelfpluktuin volgens het CSA-model (Community Supported Agriculture). Je betaalt niet zozeer voor de groente/bloemen, maar voor een lidmaatschap/ aandeel in de tuin. Als deelnemer draag je bij in de kosten voor plantgoed, materialen en het salaris van de tuinders. In ruil daarvoor kun je elke week komen oogsten. Je deelt mee in de overschotten maar ook in de risico’s (bv. een mislukte oogst van een bepaalde groente). Een paar keer per jaar organiseren wij een bijeenkomst voor alle leden op de tuin.

De basis van CSA is dat er goede afspraken gemaakt worden tussen tuinders en deelnemers. Daarom deze overeenkomst die je ondertekent bij inschrijving.

Lengte oogstseizoen
 • De tuinders geven aan wanneer het oogstseizoen van start gaat en wanneer het eindigt. De start van het groenteseizoen is meestal eind april, afhankelijk van het weer in het voorjaar. Het einde is +/- half november (dit zijn +/- 30 oogstweken). Voor de zomerleden geldt dat het oogstseizoen in juli start (+/- 20 oogstweken). Het bloemenseizoen is +/- 18 plukweken: vanaf half juni t/m half oktober.
Oogst tijden
 • Wanneer je komt oogsten bepaal je zelf. Je bent welkom van 09:00 tot 19:00, zeven dagen per week. Mocht je persoonlijk oogstadvies willen, vraag dan vooraf wanneer de tuinders er die week zullen zijn.
Single of gezin oogstaandeel
 • Een single oogstaandeel is voor één persoon en een dubbel oogstaandeel is voor 2 volwassenen in hetzelfde huishouden. Voor kinderen betaal je een gereduceerde prijs afhankelijk van de leeftijd. Dus als jij en een vriend, vriendin, buurman of buurvrouw lid worden zijn dat 2 single aandelen.
Hoeveel je mag oogsten.
 • De basisregel is dat je alleen oogst wat je die week vers op gaat eten (tenzij anders aangegeven). We oogsten met het seizoen mee, wat betekent dat er aan het begin van het oogstseizoen een stuk minder te oogsten is dan in de zomer. Om wat meer inzicht te geven in hoeveel er te oogsten is zullen we elke week in de oogstmail aangeven voor hoeveel (1 persoons) maaltijden er die week aan groentes geoogst kan worden.
 • Uit welke bedden geoogst mag worden is aangegeven met een vlag. Er zijn drie indicatievlaggen op de tuin die voor elke groente aangeven of de oogst overvloedig (groen), passend (geel) of schaars (rood) is. Bij de rode vlaggen wordt aangegeven hoeveel je maximaal mag oogsten. De gele vlag geeft aan dat er voldoende oogst is om de basisregel aan te houden. De groene vlag geeft aan dat er een overschot is en dat er ruim geoogst kan worden ook voor later gebruik inmaken/ invriezen. Staat er geen vlag bij een bed dan mag hier dus niet geoogst worden.
 • We zorgen voor een ruim aanbod aan verschillende groentes, dus het is niet per se de bedoeling dat je elke week alles wat er in de oogst is moet komen oogsten.
 • Het teeltplan is zo gemaakt dat er elke week iets te oogsten is voor iedereen. Het is dus niet de bedoeling dat je voor meerdere weken in één keer komt oogsten, want dan is sommige weken niet genoeg voor iedereen en andere juist te veel. Om dezelfde reden kun je niet een single oogstaandeel nemen voor je gezin en om de week voor 2 personen aan groentes komen oogsten. Wat wel kan is een oogstaandeel met iemand delen (zie volgende kopje).
Aandeel delen
 • Je mag zowel het single als dubbelaandeel delen met een andere single of stel, mits je samen af stemt wie welke week komt oogsten. Let op! als je een aandeel deelt kan het zijn dat je sommige groentes zal mislopen, want niet alles is meerdere weken in de oogst.            
Oogstmails
 • Via de oogstmails en website zullen we je op de hoogte houden van het reilen en zeilen op de tuin en eventuele extra activiteiten die we organiseren. Het is belangrijk dat je deze leest, omdat dit de enige manier is waarop we iedereen bereiken.
Wat heb je nodig bij het oogsten
 • Voor het oogsten heb je een goed mes en een tas nodig (laarzen zijn prettig als het veel geregend heeft).
Andere mensen laten oogsten
 • Het is de bedoeling dat je zelf komt oogsten. De tuinders kennen straks alle leden. Mensen die wij niet kennen, mogen niet zomaar oogsten. Ga je op vakantie? Dan mag je iemand anders sturen onder de volgende voorwaardes:
 • Geef via een mail even door wie je stuurt en hoe lang deze persoon komt oogsten, liefst met een foto.
 • Stuur zelf de oogstmails door aan je vervanger
 • Geef de oogstinstructies goed door!
 • Laat je vervanger zich even aan ons voorstellen als hij of zij op de tuin is.
Aansprakelijkheid
 • De deelnemers blijven aansprakelijk voor zichzelf en hun kinderen.
Doorverkopen
 • Producten doorverkopen is niet toegestaan.
Meehelpen
 • Een handje helpen kan zo nu en dan in overleg met de tuinders. Soms organiseren we meewerkdagen, deelname hieraan is welkom maar zeker niet verplicht.
Hamsteren
 • Hamsteren (voor invriezen, inmaken enz.) mag alleen op aangeven van de tuinders. We geven dan bij de teelt aan dat er overschot is en je extra kunt meenemen.
Oogst risico
 • Afhankelijk van het weer, ziekten en plagen kunnen sommige teelten overvloedig zijn of juist volledig mislukken. Zowel het oogstrisico als de overvloed maken deel uit van het aandeelhouderschap.
Betaling
 • Het oogstaandeel wordt afgesloten en betaald in aan het begin van het jaar (jan t/m maart). Bijvoorkeur betaal je in een keer, maar in (max 3) termijnen is ook mogelijk. Wil je hier gebruik van maken, stuur dan een mailtje naar info@tuinenvanhartstocht.nl. De prijs wordt jaarlijks geëvalueerd, samen met tuinders en leden.

Kosten Tuinen van Hartstocht – Seizoen 2023

Onderstaande kosten zijn inclusief 9% BTW:

Single oogstaandeel                             €355 – 460 (adviesprijs = €410)
Gezin oogstaandeel (2 personen)     €670 – 880 (adviesprijs = €775)
+ per kind of jong volwassene           €16,50 x leeftijd

Voor een zomeraandeel gelden de volgende prijzen:

Single oogstaandeel                             €275 – 360 (adviesprijs = €320)
Gezin oogstaandeel (2 personen)     €525- 690 (adviesprijs = €605)
+ per kind of jong volwassene           €12,50 x leeftijd