Indrediënten (voor 4 personen)
1 krop bindsla
2 eetlepels olijfolie
75 g boter, in blokjes
200 ml kippenbouillon
1 takje tijm
Bereiding:
Snijd de krop in vier kwarten zonder de stelen te verwijderen. Was ze goed en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de olijfolie in een braadpan en laat hem heel heet worden. Leg dan de krop kwartjes de snijkant in de pan. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze ca. 2 minuten op middelhoog vuur, tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
Voeg geleidelijk de blokjes boter en de bouillon toe, strooi dan de in stukjes gebroken tijm erover. Dek de sla af met een stuk nat en verkreukeld bakpapier. Laat de sla 8 minuten op laag vuur stoven; bedruip hem één of twee keer tot hij zacht maar nog wel vormvast is. De vloeistof is nu ingekookt tot een glanzende glace. Laat de sla voor het opdienen 5 minuten rusten.
OPMERKING
‘Door de kwart krop kwartjes eerst in hete olijfolie te bakken karamelliseren de buitenste bladeren, waardoor ze een zachte zoete smaak krijgen. Door ze vervolgens in een lichte boterbouillon te stoven versterk je de`smaak en krijg je een romige textuur. Als je nog nooit gekookte sla hebt gegeten, dan raad ik je aan het eens te proberen! Deze slasoort is verrassend lekker als hij kort wordt gekookt in een boterbouillon en gaat uitstekend samen met kip en vis. Omdat het gerecht zacht en romig is, hoef je geen aparte saus of jus bij de maaltijd te maken. Bindsla heeft strak opeengepakt blad en is hier het geschiktst voor.