Vacature tuinder voor nieuw agroforestry project

Voor een nieuw Agroforestry project in Amsterdam ZuidOost zijn we op zoek naar een ondernemende, ervaren tuinder (m/v/x) die van zowel groenteteelt, als boom- en struikverzorging houdt. Dit wordt niet onderdeel van de Tuinen van Hartstocht, maar dit project wordt wel door onze tuinders gestart. 

 

Op 16 oktober neemt de gemeente Amsterdam een besluit of dit stadslandbouw project van start kan gaan. Het plan is om op 1,3 Ha gepachte grond (op dit moment is het grasland) een biologische CSA (zelfpluk)tuin op te starten tussen een jonge boomgaard/voedselbos. De eerste 3-5 jaar zijn de bomen/struiken erg klein, waardoor groenteteelt hiertussen mogelijk is en voor direct inkomen zorgt. Na een paar jaar zal de groenteteelt minder worden en nemen de fruit- en notenbomen/struiken het over. Daarnaast zijn we, in samenwerking met GroenplatVorm ZuidOost, aan het kijken hoe dit project kan bijdragen aan het thema ‘gezond voedsel voor iedereen’ waarbij we kijken naar hoe we onze afzet mogelijk gesubsidieerd kunnen verkopen aan mensen met een kleine portemonnee.

Ons team bestaat nu uit Tim en Pieter; waarbij Pieter (ecoloog/tuinder) zich vooral in de eerste jaren van het groeiende bos zal bezighouden met het werk en onderhoud van tuin en bos en Tim zich zal voorbereiden op de verwerking en verkoop van de oogst van de bomen en struiken. Tim zal zich bezighouden met de verkoop van producten, contact met afnemers en verzorging van bomen. Pieter heeft 6 jaar ervaring als eigenaar van een CSA zelfpluktuin (Tuinen van Hartstocht) en wil graag meer experimenteren met bomen in de groentetuin.

Het project is in de startfase, maar staat in de startblokken om te beginnen met veel reeds klaargemaakte middelen en mogelijkheden (o.a. plantgoed, startbudget, vrijwilligers en groenteleden zijn al deels geregeld). Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om de vergunning rond te krijgen en zodra we 16 oktober het startschot krijgen, hopen we zo snel mogelijk (deze winter) de eerste bomen aan te planten en aankomende lente te beginnen met tuinieren. 

Voor het tuingedeelte zijn we nog op zoek naar versterking van iemand al enige tuin-ervaring heeft en ook de intentie heeft zich voor langere tijd aan dit project te binden. 

Als je het leuk vindt kan je je ook al direct aansluiten bij ons team en direct meehelpen met het ontwikkelen van het project. Er is nog genoeg te doen en uit te werken. Als je liever alleen meedoet als tuinder kan dat ook. 

Wat we bieden

  • Tuinuren: 3 tot 4 dagen per week (in overleg)

  • Vergoeding: verdeling van de winst naar ratio van gewerkte uren

  • Je kan het project mede vormgeven naar jouw wensen

  • Meedoen aan een vernieuwend agroforestry concept

Verantwoordelijkheden:

  • Teeltplanning opstellen, plantgoed en zaden bestellen, teeltzorg (oftewel: tuinieren)
  • Zorgen voor inventarisatie oogst en wekelijkse oogstmail aan leden
  • Werken met vrijwilligers en begeleiden van stagiaires
  • Onderhoud van vaste planten, kruiden, struiken en bomen   
  • Indien gewenst: organiseren tuin en buurt evenementen, samenwerking met buurtinitiatieven de Groene hub en GroenplatVorm ZuidOost

Ben je geïnteresseerd om aan dit project mee te doen als tuinder en tegelijk veel te leren over bomen en agroforestry? En/of heb je zin om als tuinder meer te werken aan het sociaal maatschappelijk thema “Gezond eten voor iedereen”?Dan horen we heel graag van jou! 

In je e-mail lezen we graag waar je interesse in dit project naar uitgaat en hoe je invulling zou willen geven aan de start van de zelfoogsttuin. Ook ontvangen we graag je CV.

Heb je vragen, stel ze dan gerust via de e-mail of bel Pieter 06-30079123 

Reageer uiterlijk 30 oktober 2024 door te mailen naar: pieterheyning@gmail.com