We hebben het gehaald! Het streefbedrag is binnen dus dat betekent dag we een nieuwe tractor kunnen gaan kopen. Ontzettend bedankt aan iedereen die heeft gedoneerd, ook namens onze oude kubota die nu eindelijk met pensioen mag. We hebben zelfs iets meer dan €8000 ontvangen, dus we zijn al wat kleine plannetjes aan het maken voor de centen die overblijven, zoals een bijenhotel of andere natuurlijke habitat plekjes op de tuin. Mocht je donatie nog onderweg zijn dan zal die dus zeker goed besteed worden 🙂 Uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte en hopelijk kunnen we snel onze nieuwe tractor aan jullie voorstellen!

Kleinschalige landbouw steunen? Help ons aan een mini-tractor!

Wij, Pieter en Doina, zijn de Tuinen van Hartstocht, een kleinschalige CSA zelfpluktuinderij op boerderij Hartstocht aan het Gein. Wij verbouwen op een duurzame manier groentes, die onze leden zelf van het land komen oogsten. Om dat te kunnen blijven doen hebben we een nieuwe mini tractor nodig. We willen voor 28 februari 2021 €8000,- inzamelen. Wil je ook mee helpen? Doe een donatie!

Vergeet niet je contact gegevens achter te laten via ons contact formulier, zodat je een bedankje in ontvangst kan nemen.

Waarom een nieuwe tractor?

Twee jaar geleden hebben we de overstap gemaakt van ecologie op de universiteit naar ecologische landbouw. We wilden graag de uitdaging aangaan om met zo min mogelijk CO2 uitstoot te verbouwen, en wilden kijken of we wellicht ook zonder tractor groentes konden verbouwen. Om deze reden hebben we het advies uitgesteld om de oude aanwezige tractor in te ruilen voor een nieuwe.
Nu twee jaar later is het duidelijk geworden dat deze transitie niet in een paar jaar te maken is. Onze tractor is dus voorlopig nog steeds een essentieel deel van het boeren op onze, vruchtbare maar, zware kleigrond.

Onze oude Kubota is toe aan een wel verdiende oude dag na 8000 uur trouwe draaiuren

Een tractor in een ecologische tuin is wellicht wat contrasterend. Toch zijn er een aantal factoren die ons deze beslissing hebben laten maken. Een nieuwere tractor is zuiniger dan een oude en verbruikt minder diesel. Ook zal een nieuwe tractor naar verwachting krachtigere grondbewerking uitvoeren waardoor er minder met de tractor gereden hoeft te worden wat grote voordelen heeft voor de bodem.
Als laatste is onze ervaring dat onze zeer vruchtbare maar zware kleibodem erg arbeidsintensief te bewerken is met de hand en dat onze lichamen dit niet jaren vol zullen kunnen houden.

We willen de komende jaren zeker ook experimenten met niet of minder bewerken van de bodem. Het zal echter nog jaren duren voordat we een mooie losse bodem hebben opgebouwd hebben waar we niet met de tractor overheen hoeven te rijden. In de tussentijd hebben we dus een goeie, zuinige, sterke minitractor nodig zodat we groentes voor jullie kunnen blijven verbouwen!

Pieter heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar verschillende mini tractor modellen en daaruit is gekomen dat we een bedrag van rond de €8000,- nodig hebben om een tractor met voldoende kracht te kunnen kopen.

Voor degene die willen helpen zoeken; we zijn op zoek naar een minitractor van minstens 20 pk en een maximale breedte van 1,20m (dit is de maat van onze bedden incl paden). De tractor moet een driepuntshefset hebben en hoge en lage gearing. Tips zijn welkom!

Hoe kan ik doneren?

  1. Druk op de knop hieronder om te doneren (of maak een donatie over naar het speciale tractor crowdfunding rekeningnummer NL39 BUNQ 2052 4298 32 tnv D.T.C. Mani)
  2. Vul daarna het contact formulier in zodat we kunnen zorgen dat je bedankje bij je terecht komt. Let op! Maak geen geld over naar ons oude rekeningnummer, die hebben we namelijk moeten sluiten.

Wat krijg ik ervoor terug?

Natuurlijk krijg je drie hele blije boeren die weer een flink aantal jaren door kunnen met het telen van duurzame lokale groentes langs het Gein! Daarnaast willen we iedereen die een donatie graag bedanken, dus hebben we een lijst bedankjes opgesteld.

Delen met je vrienden en kennissen? Graag!

Heb je nog vrienden met goede voornemens voor het volgende jaar? Bijvoorbeeld het steunen van kleinschalige lokale duurzame projecten, om maar wat te noemen. Je kunt onze actie makkelijke delen via de volgende links: