Ingrediënten:
2 dikke preien
2 teentjes knoflook
1 klontje boter
peper naar smaak
1 grote aardappel
2 blaadjes salie
2 kardemon peulen
takjes verse tijm
4 tl gedroogde lavendel of 4 verse takjes met bloemetjes
2 laurierblaadjes
2 kruidenbouillonblokjes
1 liter water
2 el crème fraiche of roomkaas
(takjes lavendel en andere bloemetjes voor de garnering)
Bereiding:
Fruit de knoflook en versgemalen peper zachtjes in een klontje boter. Doe er de in dunne plakjes gesneden prei bij en laat even smoren. Giet er 1 liter water bij, verkruimel er 2 kruidenbouillonblokjes in. Was de aardappel (schillen hoeft niet) en snij deze in dunne plakjes of kleine blokjes en voeg toe in de soep. Doe de laurierblaadjes, salie, tijm, marjolein en lavendel in een kruidenei, of bind ze met keukentouw aan elkaar, en laat 20 minuten pruttelen.
Blender of staafmixer de helft van de soep met de roomkaas en doe er volgens de andere helft bij.
Decoreer per kom/bord met een sprietje verse lavendel en eventueel andere eetbare bloemen. Bijvoorbeeld courgette-, korenbloemen, komkommerkruid, sieruitje en dropplant. “Door alles in dezelfde richting te leggen lijkt het een botanisch plaatje”.
Bron: Bloemen met smaak – 50 eetbare bloemen & 25 verrassende recepten van Anna Koster, KNNV Uitgeverij.