Ingrediënten:
1 kg bieten, gewassen, met schil
225 g snij- of sperziebonen, beetgaar
4 bosuitjes, in ringen
handvol bladpeterselie, grof gehakt
1 eetl. sesamzaadjes
voor de dressing
2 eetl. (witte) miso, vervang evt. door 1 eetl. mosterd – maar dat smaakt niet hetzelfde!
sap van 1 citroen
geraspte schil van 1/2 citroen
1/2 teentje knoflook, fijngeraspt
1 vingerkootje verse gember, fijngeraspt
3-4 eetl. olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Wrijf de bieten in met wat olijfolie, doe ze in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Schuif ze in de oven en pof ze (dan is de biet lekkerder dan gekookt, want alle smaak blijft erin) in 1 tot 3 uur gaar, afhankelijk van de grootte. Als een mesje er moeiteloos doorheen glijdt, zijn ze gaar. Laat ze afkoelen tot lauwwarm.
Wrijf de schil eraf. Verpletter ze onder uw handpalm tot grove stukken. Maak de dressing door de ingrediënten in een wijde kom te mengen. Schep alle overige ingrediënten erdoor, laat 15 minuten inwerken en dien op. Lekker bij gebraden kip of een visje.